ru   ua
+38 (044) 465-60-22
+38 (067) 403-53-47
+38 (095) 609-09-94
komora.ua@ukr.net
(067) 403-53-47 (Viber, Telegram)
(095) 689-43-95
instagram facebook
товарів   0
на суму 0 грн

Догляд за меблями

Перше, про що слід пам'ятати при купівлі м'яких меблів, це те, що догляд за обивкою починається не після появи плям чи забруднень, а безпосередньо відразу ж після початку експлуатації м'яких меблів. На сьогоднішній день для обивки м'яких меблів застосовуються настільки різні матеріали, а кількість запропонованих на ринку засобів, для їх чищення, настільки велике, що тільки кваліфіковані фахівці можуть гарантувати якісне чищення м'яких меблів.

* Для підтримки меблів у належному стані дуже важливо дотримуватися правил з профілактичного догляду - регулярно (раз на тиждень) чистити їх пилососом. Також пил може бути вилучений за допомогою злегка зволоженої губки або м'якої щітки.
* Не рекомендується доводити обивку до замусоленого стану, якщо ж виступаючі її ділянки на краях сидіння і спинки, підлокітники та кути стають помітно темніше і їхній колір відрізняється від первісного - тоді на їх місці після проведення будь-якого типу чищення виходять затерті, помітно побляклі ділянки оббивки.
* Хімчистку найкраще доручити професіоналам, які зможуть гарантувати гарний результа. Особливо це стосується дорогих якісних тканин, які вимагають відповідного до себе ставлення.
* Меблі в квартирі краще всього розставляти так, щоб поблизу не було радіаторів, інших опалювальних приладів і на них не падали прямі сонячні промені. Для меблів шкідливі підвищена вологість і надмірна сухість. У сирому приміщенні на меблях можуть утворитися плями, лак потьмяніє; в надмірно сухому - дерево покривається дрібними тріщинами.
* Тріщини і щілини на дерев'яних меблях можна закласти бджолиним воском. Віск вимішують руками і після його розм'якшення заповнюють їм тріщини і щілини, зайвий віск видаляють паличкою або ножем. Потім поверхню натирають вовняною тканиною до появи блиску. При натирании чорних або коричневих меблів додають трохи розтертої фарби відповідного кольору.
* Якщо на меблях відстала фанеровка, з'явилися міхури, пропрасуйте ці місця гарячою праскою через кілька шарів паперу. При необхідності слід зробити прокол або надріз вздовж волокон дерева, ввести в отвір, трохи клею (можна за допомогою шприца) і знову пропрасувати.
* Якщо на меблі потрапило вапно або крейдяна фарба, протріть їх ганчіркою, змоченою в суміші оцту з декількома краплями рослинного масла.

Лаковані і поліровані меблі
* Протирайте меблі чистим м'яким шматком фланелі, плюшу, сукна або оксамиту. Не застосовуйте вологі ганчірки - від дії вологи меблі втрачають блиск. Лаковані і поліровані меблі краще протирати ворсистою серветкою, просоченою воскоподібними речовинами, що додають полірованої поверхні блиск. Завдяки антистатику, що міститься в серветці, пилу на меблях буде менше.
* Для освіження меблів можна закип'ятити стакан пива з шматочком воску і нанести трохи теплувату масу на меблі, дати їй висохнути, а потім натерти вовняною ганчіркою.
* Поліровані або покриті декоративною плівкою меблі добре протирати ганчіркою, просоченою сумішшю гліцерину і води (1:10).
* Щоб лаковані меблі менше припадала пилом, їх можна обробляти аерозольними препаратами типу "Лана-1".
* Пил не буде сідати на поліровані меблі (екрани телевізорів, дзеркала, плафони абажурів, шибки), якщо протерти поверхні складом з однієї частини шампуню, однієї частини антистатику і восьми частин води.
* Для збереження блиску, видалення пилу і бруду з полірованих меблів на їх поверхню за допомогою вати наносять рідину, що складається з 3 частин скипидару, 2 частин стеаринової кислоти і декількох кристаликів барвника, відповідного кольору меблів. Після нанесення рідини, приблизно через 2 години, меблі натирають до блиску фланеллю або байкою.
* Щоб лаковий шар меблів старився повільніше, покрийте його воском. Він додасть і глянсовий блиск лакованій поверхні.
* Для блиску меблі можна протерти м'якою тканиною, змоченою сумішшю рівних частин оливкової олії і винного оцту, а потім сухою м'якою тканиною, не дуже натискаючи.
* Збляклу полірування меблів можна освіжити: зітріть з меблів пил, помийте теплою водою і відразу ретельно протріть м'якою сухою тканиною, не дуже натискаючи.
* Чисті сухі поліровані меблі можна протерти ватним тампоном, злегка зволоженим розчином, що складається з лляної олії, скипидару та оцту (2:2:1).
* На полірованих меблях плями від гарячих предметів (праски, чайника, плойки і т. д.) можна видалити так: натріть плями шматком парафіну з воском, накрийте папером та притисніть гарячою праскою. Повторіть ще раз, потім прикрийте м'якою суконною ганчірочкою.
* Білий слід, що з'явився на полірованому столі від гарячого предмету, можна видалити, протерши його шерстяною ганчірочкою, змоченою в суміші рівної кількості спирту і рослинної олії.
* Пляму від гарячого предмету на полірованому столі можна видалити тампоном з кухонною сіллю, змоченим рослинною олією. Круговими рухами потріть пляму до тих пір, поки вона не зникне.
* Старі плями потрібно покрити сумішшю з повареної солі і рослинної олії, а через 2-3 години струсити і протерти сухою вовняною ганчіркою.
* Можна почистити меблі ганчірочкою, змоченою в молоці, після чого протерти насухо вовняною або оксамитовою тканиною.
* Сліди від пальців з полірованих меблів можна видалити, протерши їх тальком.
* Плями від води на лакованій поверхні посипте борошном, потім тампоном, змоченим рослинним або машинним маслом, тріть до зникнення плями.
* Плями "зеленки" або чорнила на світлому полірованому столі виводять так: промокніть рідину, а потім зітріть пляму звичайною учнівською олівцевою гумкою,
* Якщо політура потемніла, її можна освіжити тампоном з фланелевої тканини, змоченим сумішшю рівних частин оцту і рослинного масла, яким натирають поверхню до блиску.
* Пошкоджене лакове покриття треба видалити тонким наждачним папером. Спиртовий лак можна видалити ацетоном або спеціальним розчинником або ж розчином нашатирного спирту. Після цього нанести нове лакове покриття.

МЕБЛІ З ДУБА, ГОРІХА, ЧЕРВОНОГО ДЕРЕВА
* Подряпини і плями на меблях з дуба, горіха можна видалити, протерши їх пензликом, змоченої у слабкому розчині йоду.
* Меблі з дуба добре очищається теплим пивом, а щоб поверхня заблищала, протріть її теплою кип'яченою сумішшю з 1 склянки пива, 1 чайної ложки цукру, невеликого шматочка воску.
* Меблі червоного дерева добре протирати реп'яховою олією.
* Меблі червоного дерева освіжають, протираючи добре віджатою ганчіркою, потім витирають насухо лляною тканиною.
* Горіхові меблі можна протирати сумішшю з оливкової олії і червоного вина (1:1).
* Якщо в результаті частого вживання меблевої політури на меблях з горіхового дерева утвориться шар жиру, меблі протирають сумішшю оліфи і спирту, узятих в рівних частинах. Після висихання поверхня полірується вовняною ганчіркою.
* Для догляду за будь-меблями призначена поліроль "Pronto". Вона повертає дереву його природну красу, дозволяє приховати пошкодження, поліпшити зовнішній вигляд і зберегти поверхню дерева. "Pronto" допомагає позбутися слідів пальців і від інших плям, надає блиск і захищає меблі. Може використовуватися для чищення і додання блиску різних поверхонь (дерево, поліровані меблі, кераміка, пластик, холодильники, неполірована меблі). Можна також застосовувати "Pronto" з воском в аерозольній упаковці. Для миття підлог використовується "Pronto" для миття дерев'яних підлог.
* Засоби, що містять бджолиний віск, який освіжає і підтримує натуральну красу дерева, очищає і відновлює первинний колір. Утворює блиск без полірування.

Неполіровані МЕБЛІ
* Меблі з світлого неполірованого дерева можна освіжити сумішшю рівних частин розтопленого білого воску і бензину. Остиглою сумішшю м'якою ганчірочкою натирають поверхню меблів, а через кілька годин полірують фланеллю або байкою.
* Неполіровані (матовані) меблі очищають від пилу сухою м'якою ганчіркою, а раз на тиждень - пилососом з м'якою насадкою. Поліруючі засоби застосовувати не слід. Час від часу можна протирати вологим тампоном, при сильному забрудненні меблі миють теплою мильною водою і насухо витирають.

Шкіряні меблі
* Для догляду за шкіряними меблями можна застосовувати препарат "Віполокс".
* Шкіряні (і дерматинові) меблі можна чистити для додання їй блиску (як і одяг зі шкіри) м'якою ганчіркою, змоченою у збитих яєчних білках, після чого сухий і чистої фланеллю натирають шкіру до блиску.
* Для видалення плям з шкіряної оббивки в неї втирають кашку з картопляного борошна і бензину (1:1), а після висихання її зчищають.
* Шкіряну оббивку слід протирати сухою тканиною.
* Здертий шматочок шкіри можна приклеїти на місце клеєм БФ-2.

М'ЯКІ МЕБЛІ
* Пил з обивки м'яких меблів слід видаляти пилососом або вибивати калаталом (хлопавкою) через вологу тканину, прополіскуючи її кілька разів у міру забруднення. Цю тканину добре змочувати в розчині з 1-2 столових ложок оцту на літр води. Періодично меблі рекомендується вибивати на відкритому повітрі.
* Оббивку м'яких меблів можна чистити щіткою, оберненою подвійним шаром марлі, змоченим солоною водою (чайна ложка солі на літр води).
* Кожного тижня очищену від пилу оббивку протирають ганчірочкою, змоченою у розчині універсального миючого порошку з розрахунку одна чайна ложка порошку на літр води. Потім оббивку витирають сухою тканиною.
* М'які меблі час від часу добре чистити ганчіркою, змоченою у воді з оцтом.
* Плями і забруднення з оббивки м'яких меблів видаляють за допомогою спеціальних препаратів, наприклад "Попелюшка-М". Попередньо оббивку меблів очищають від пилу щіткою або пилососом. Промисловість випускає й інші спеціальні препарати: "Умка", "Ковроль", "Ворс".
* Забруднену тканина м'якої оббивки миють водою з додаванням скипидару або гасу (3 столові ложки на 1 відро води середньої величини).
* Жирні, чорнильні та інші плями видаляються з оббивки препаратами для виведення плям з відповідних тканин.
* Плями від воску і стеарину на оббивці м'яких меблів слід пропрасувати не сильно нагрітою праскою через 2-З.слоя промокальним папери, а потім протерти уайт-спіритом.
* Свіжі плями від масляної фарби на оббивці протирають ватним тампоном, змоченим скипидаром, потім нашатирним спиртом. Застарілі плями розмочують скипидаром, потім чистять міцним розчином питної соди і ретельно промивають теплою водою.
* Жувальну гумку, прилиплу до меблевої оббивки, можна легко очистити, приклавши до неї шматок льоду, поки вона не затвердіє.
 
 МЕБЛІ з плюшевою, оксамитовою, велюровою оббивкою
 * Оббивку з цих матеріалів чистять губкою або м'якою ганчіркою, змоченою в теплій воді і добре віджатою. Тканину плюшевої, велюрової і оксамитовою оббивки протирають по ворсу.
 * Плюшеву, велюрову і оксамитову оббивку можна пилососити і чистити щіткою, щоб не пошкодити ворс.
 * Жирні плями виводять бензином, стежачи, щоб бензин не потрапив на дерев'яні поверхні меблів. Можна застосувати і суміш з води і нашатирного спирту (2:1) або оцту (1:2). Слід врахувати, що зелений колір оббивки під впливом нашатирного спирту змінюється.
 * Плюшеву або оксамитову оббивку можна освіжити, очистивши її спочатку від пилу, а потім протерши ганчіркою, змоченою сумішшю води і нашатирного спирту (2 столові ложки нашатирного спирту на 0,5 літра води).
  плями видаляються з оббивки препаратами для виведення плям з відповідних тканин.
* Плями від воску і стеарину на оббивці м'яких меблів слід пропрасувати не сильно нагрітою праскою через 2-З шари паперу, а потім протерти уайт-спіритом.
* Свіжі плями від масляної фарби на оббивці протирають ватним тампоном, змоченим скипидаром, потім нашатирним спиртом. Застарілі плями розмочують скипидаром, потім чистять міцним розчином питної соди і ретельно промивають теплою водою.
* Жувальну гумку, що прилипла до меблевої оббивки, можна легко очистити, приклавши до неї шматок льоду, поки вона не затвердіє.

KOMORA © 2009-2022. Копіювання інформації з даного сайту заборонено