ru   ua
+38 (044) 465-60-22
+38 (067) 403-53-47
+38 (095) 609-09-94
komora.ua@ukr.net
(067) 403-53-47 (Viber, Telegram)
(095) 689-43-95
instagram facebook
товарів   0
на суму 0 грн

З чого виробляються меблі

Меблеві матеріали

У процесі вибору меблів варто віддавати собі звіт, що очікувати від меблів і як довго вони проіснують, варто вивчити хоча б поверхневі відомості про матеріали, з яких вони виготовляються.  
Основа будь-яких сучасних меблів - ДСП (виняток становлять меблі з масиву дерева, металу, скла тощо). ДСП обклеєна плівкою, і від якості ДСП (основи) і плівки все і залежить.
 
В основі більшості стільниць для офісних меблів лежить ДСП або МДФ-плита. ДСП-плиту створюють за технологією пресування деревної стружки, а в ролі сполучного матеріалу використовують смоли, до складу яких включається фенол. Для захисту від шкідливих парів фенолу, торці плит ДСП покривають кромкою. Внутрішні перегородки, полиці, ящики виготовляють з ламінованої ДСП (каширована має менш міцне покриття і вживається великими виробниками з метою економії). При пресуванні МДФ-плит використовується виключно дрібнодисперсійна стружка, будь-які сполучні речовини не застосовуються, з цієї причини МДФ відноситься до числа екологічно чистих матеріалів. Крім цього, МДФ-плита характеризується більш щільною структурою, її міцність значно перевершує міцність ДСП.
 
Слід звернути увагу на зовнішній вигляд. Паперове покриття завжди гірше від стійкої плівки. Якщо меблі шпоновані, то багато що залежить від шпону і, особливо, від лаку, яким він покритий. Перша ознака якості - плита, з якої виготовлена шафа, має товщину 18 мм і більше. Принципова відмінність кашируваної ДСП від ламінованої ДСП полягає в тому, що при кашируванні готове декоративне покриття приклеюється на ДСП, а при ламінуванні воно створюється під час пресування за рахунок хімічних процесів і невіддільно від плити-основи.
 
Плюси ламінованої ДСП:
Велика різноманітність кольорів і фактур, можливість імітації фактури натурального дерева, стійкість до різноманітних механічних пошкоджень, стійкість до термічної дії (до гарячих чайникам і сковорідок).
 
Мінуси ламінованої ДСП:
Неможливість тонкої обробки (глибоке фрезерування, всілякі фігурні деталі)

ФАНЕРА
кілька склеєних між собою листів лущеного шпону. Зазвичай фанеру формують з 3-5 листів шпону при взаємно перпендикулярному розташуванні волокон деревини в суміжних листах. Склеювання здійснюють: синтетичними термореактивними клеями: феноло-формальдегідів, карбамідними та ін;  природними клеями: альбумінові, казеїновими та ін. Зазвичай для виробництва фанери використовують березовий шпон. Розрізняють фанеру загального та спеціального призначення. Фанера застосовують в машинобудуванні, меблевому і тарному виробництві.
 
ДВП (деревноволокнисті плити)
листовий матеріал, виготовлений шляхом гарячого пресування або сушіння килима з деревних волокон з введенням при необхідності зв'язуючих та спеціальних добавок. Існують два способи виробництва ДВП: мокрий - без добавки сполучного речовини; сухий, що вимагає введення в подрібнену деревину синтетичної смоли. Розрізняють надтверді, тверді, напівтверді, ізоляційно-обробні і ізоляційні деревноволокнисті плити (ДВП).
 
ДСП (деревинно-стружкова плита)
листовий матеріал, виготовлений шляхом гарячого пресування деревних частинок, змішаних з речовиною. Для зклеюмання застосовують формальдегідні, фенол-формальдегідні та інші смоли. Деревостружкові плити (ДСП) доводяться до номінальних розмірів шляхом шліфовки. Сировиною для виробництва ДСП служать: стружка, що отримується в строгальном виробництві; відходи лісопильного виробництва: рейки, обапол та обрізки після відторцювання дощок і т.д.;  спеціально рубана тріска. ДСП застосовується в меблевому виробництві, у будівництві, радіопромисловості та ін
 
Каширувана ДСП
звичайна шліфована ДСП, покрита паперово-смоляними плівками (з оздобленням або без оздоблення лаками) з попереднім нанесенням на плиту ДСП клейового складу.  Умови, при яких відбувається процес каширування: температура 20-150 ° С і тиск 5-7 МПа.  Принципова відмінність кашируваної ДСП від ламінованого ДСП полягає в тому, що при кашируванні готове декоративне покриття приклеюється на ДСП, а при ламінуванні воно створюється під час пресування за рахунок хімічних процесів і невіддільно від плити-основи. Каширування - це процес нанесення на поверхню (у даному випадку, це ДСП), з нанесеним на неї клеєм, рулонних облицювальних матеріалів у вигляді безперервного полотна. Для кашируваної ДСП використовуються плівки на основі паперу, в просочувальні смоли яких додані пластифікатори (акрилові емульсії), що забезпечують можливість після виготовлення змотати їх у рулон. ДСП може кашируватися плівками, на лицьову поверхню яких заздалегідь нанесений лак, якщо він витримує температуру затвердіння клею при даному виді технології каширування. У залежності від теплового впливу на клейове покриття, каширування буває холодне, тепле і гаряче - термокашируванння, з використанням вальцьових або плоских пресів. Отримана після личкування цим методом поверхня не має жодних специфічних відмінностей від поверхні деталей, облицьованих у звичайних плоских пресах. Тому, таке поняття як "каширувана ДСП" означає не більше, ніж плиту шліфованого ДСП, облицьовану паперовими або пластмасовими плівками. При цьому сам спосіб облицювання, якщо він забезпечує необхідну якість, для споживача має бути байдужим.
 
Ламіновані ДСП
звичайна шліфована ДСП, покрита за допомогою фізико-хімічного процесу паперово-смоляними плівками. Процес виготовлення ЛДСП здійснюється під дією температури (140-210 ° С) і тиску (25-28 МПа). У результаті цього процесу декоративно-захисний шар на плиті ламінованої ДСП утворюється за рахунок розтікання смоли по поверхні плити з наступним затвердінням і утворенням міцного покриття.
 
Виготовлення ламінованої ДСП відбувається у нагрітих короткотактних пресах ("Burkle", "Wemhoner", "Siempelkamp", "Dieffenbacher" і т. д.). У цих пресах приклеювання облицювального матеріалу до підкладці (в даному випадку ДСП) здійснюється за рахунок просочувальної смоли з низьким ступенем затвердіння. Але це не єдиний спосіб отримати ламінованої ДСП, існують так само і установки прохідного типу на базі стрічкових пресів ("Hymmen"). Але не залежно від типу використовуваного преса в процесі виробництва ламінованої ДСП повністю відсутній процес нанесення клею. У результаті ламінування ДСП, після личкування, готова поверхня являє собою термореактивний полімер, тобто незворотна, і має більш високу стійкість до механічних і хімічних впливів, ніж всі види інших облицювальних плівок.
 
Крім звичайної (гладкою) ламінованої ДСП, існує ще тиснення ДСП. Тиснення - це імітація, на поверхні плити, структури деревини або інших матеріалів. Найпоширеніші види тиснення, застосовувані у виробництві ламінованого ДСП: шагрень велика, шагрень дрібна і "деревні пори". Тиснення на поверхні паперу робиться за допомогою спеціальних прес-прокладок, які через спеціальний теплопровідний демпферний матеріал встановлюються на плити преса. У результаті чого досягти точної відповідності розташування текстури, надрукованої на поверхні паперу, і структури тиснених пір - неможливо.
 
МДФ
є найпопулярнішим при виготовленні меблевих фасадів. Він являє собою спресовану дрібнодисперсну фракцію дерева. Це плитковий матеріал, виготовлений з висушених деревних волокон, оброблених спеціальними сполучними речовинами з подальшим гарячим пресуванням до щільності 700 ... 870 кг / м. куб.
 
МДФ виник як подальший розвиток сухого способу виробництва ДВП (деревоволокнистих плит) з урахуванням удосконалювали при виготовленні ДВП технологій. Абревіатура МДФ є калькою з англійського MDF - Medium Density Fiberboard. У МДФ розвинена поверхня деревних волокон і скорочений цикл пресування ефективно поєднуються з міцністю за рахунок участі зв'язувальних речовин у межволоконное взаємодії. Технологія виробництва виключає використання шкідливих для здоров'я епоксидних смол і фенолу. Саме тому МДФ успішно використовується при виготовленні корпусних меблів. Фасади з МДФ бувають дуже різноманітними. Матеріал дозволяє робити красиву фільонку (випив), закруглені кути.

KOMORA © 2009-2022. Копіювання інформації з даного сайту заборонено